Cançons

La música afavoreix l’aprenentatge dels infants ja sigui jugant i/o cantant. S’aconsegueix augmentar el vocabulari i estimular l’atenció i la memòria a més d’afavorir el sentit musical de l’infant s’exerciten les coordinacions motores. La música té trets naturals que fomenten la sociabilitat.

No hi ha tradició de cançons infantils que parlin de mort, tot i això s’ha fet un recull de cançons de nova creació i també d’alguna “tradicional”. 

 

 

Musical: En Pau, el mussol

 

La mort d’un fill potser és l’experiència més dolorosa e incomprensible que pot arribar a viure un pare. No és de justícia que els infants pateixin greus malalties amb un trist final. Aquest conte del que s’ha elaborat aquest musical, conta l’historia d’un mussol i els seus amics que ens mostraran on i com viuen a més d’ajudar-nos a comprendre com hem d’actuar envers la malaltia d’un amic i que podem fer per animar-lo i fer-li costat. Veiem que aquí ens ho mostren cantant i com no, jugant!.

Aquest musical va ser representat al Teatre Principal de Maó, a  l’illa de Menorca, a benefici de ASPANOB (associació de pares de nens oncològics de Balears).

 

 

Polseres vermelles: Fil de llum d'Andreu Rifé

Polseres Vermelles fou estrenada a Televisió de Catalunya a l’any 2011, escrita per Albert Espinosa. Tracta l’historia d’un grup d’adolescents que es coneixen a l’hospital on son tractats de greu malalties, parla d’amistat, superació i ganes de viure. No en recomanem el seu visionat per a infants d’educació infantil, però si ho fem de la música creada per Andreu Rifé, en especial la cançó Fil de llum.

I diu així:

Quan sento que tot s’ha acabat,
que no sé aixecar el cap,
que no tinc forces per continuar cap endavant,

quan sento que m’he fet petit,
que ja no crec en mi,
que el món continuaria igual si jo no fos aquí,

llavors m’esforço a recordar la teva cara al meu davant,
la meva orella escoltant la teva veu baixet parlant,
dient que guanyar-me el destí només dependria de mi,
i et vaig prometre prendre el repte a partir d’aquell instant.

Respira. Espera. Aixeca’t sense pressa.
Inspira. Refés-te. La vida, el món t’esperen.

Quan sento que no queda res
pel que sempre he lluitat,
i cau cada desig que m’ajudava a avançar,

quan sento que res té sentit,
que el món està girat,
que no sé com posar un peu a terra i recomençar,

torno altre cop a recordar la teva cara al meu davant,
la meva orella escoltant la teva veu baixet parlant,
dient que guanyar-me el destí només dependria de mi,
i et vaig prometre prendre el repte a partir d’aquell instant.

 

La fada crisàlida

Conte cantat realitzat per Mireia Muñoz.

 

 Los tres cochinitos

Aquesta cançó tracta de tres porquets que surten a passejar sense el permís de la mare, el perill està al camí en forma de llop que es menja a un dels porquets. Una cançó tradicional i dura que transmet que la desobediència es pot pagar molt cara.

 

Los 10 perritos

Lletra: Yo tenía 10 perritos, yo tenía 10 perritos, uno se me fue a la nieve, no me quedan más que 9. De los 9 que quedaban, uno se me fue con Pinocho, no me quedan más que 8. De los 8 que quedaban, a uno le dio la fiebre, no me quedan más que 7. De los 7 que quedaban (…) y ese 1 que quedaba, se me arrancó al cerro, ya no me queda ningún perro.

S’ha de tenir una actitud responsable amb els animals de companyia, les malalties, les catàstrofes i els perills naturals són amenaces diàries amb els que hem de aprendre a conviure.

 

El matí

Fragment de “El matí”. Melodia composta per Edvard Grieg a l’any 1874 que relata el naixement del dia en terres del Marroc. La figura principal és la flauta, seguida de l’oboè, completats amb la corda in crescendo.